Υπερμετρωπία

Οι ακτίνες φωτός εστιάζουν πίσω από τον αμφιβλήστροειδή

Τι ακριβώς είναι η υπερμετρωπία (hyperopia);

Η υπερμετρωπία (hyperopia) είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία (διαθλαστικό σφάλμα) του οφθαλμού και μπορεί να εμφανίζεται με την γέννηση ή στα πρώτα χρόνια της ζωής. Στην υπερμετρωπία (hyperopia) οι ακτίνες φωτός δεν εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως είναι δηλαδή το φυσιολογικό (εμμετρωπία), αλλά πίσω από εκείνον.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας (hyperopia);

Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας (hyperopia) εξαρτώνται από την ηλικία. Ένας υπερμέτρωπας είναι πιθανό να μην μπορεί να δει καθαρά ούτε τα μακρινά ούτε τα κοντινά αντικείμενα, ειδικά αν έχει πολλούς βαθμούς υπερμετρωπίας (hyperopia). Σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ τα μακρινά αντικείμενα διακρίνονται κανονικά, τα κοντινά αντικείμενα εκλαμβάνονται ως θολά (εκτός εστίασης).

Ποια είναι τα αίτια της υπερμετρωπίας (hyperopia);

Η υπερμετρωπία (hyperopia) οφείλεται σε:

arrow-dark

μειωμένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού, όταν δηλαδή ο κερατοειδής (πρόσθιος χιτώνας) είναι λιγότερο κυρτός από το φυσιολογικό – διαθλαστική υπερμετρωπία (hyperopia)

arrow-dark

μειωμένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού – αξονική υπερμετρωπία (hyperopia)

arrow-dark

συνδυασμό των παραπάνω

Αν παρατηρηθούν αρκετοί βαθμοί υπερμετρωπίας (hyperopia) σε ένα παιδί χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση με οφθαλμολογική εξέταση, καθώς είναι εφικτό να αναπτύξουν παθήσεις όπως ο στραβισμός, η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) και η ανισομετρωπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ανθρώπους με υπερμετρωπία (hyperopia), η πρεσβυωπία ξεκινά πιο νωρίς.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της υπερμετρωπίας (hyperopia);

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπερμετρωπία (hyperopia) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

arrow-white-b

χρήση γυαλιών οράσεως

arrow-white-b

εφαρμογή φακών επαφής

arrow-white-b

διαθλαστική επέμβαση με laser

arrow-white-b

χειρουργική επέμβαση με ένθεση και εμφύτευση ενδοφακού (intraocular lens – IOL), σε περιπτώσεις πολύ υψηλής υπερμετρωπίας (hyperopia), όπου δεν συστήνεται η εφαρμογή excimer laser

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.