• Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00πμ - 1:00μμ, 4:00μμ - 7:00μμ
  • Τηλεφωνήστε στο: 7000 01 71

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική μη-φλεγμονώδης ασθένεια των ματιών, στην οποία ο κερατοειδής γίνεται λεπτότερος σε κάποιο σημείο του και παίρνει ένα κωνικό σχήμα. Ο κερατόκωνος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση της όρασης. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς παραπονιούνται για φωτοφοβία, διπλή όραση, κηλίδα στην εικόνα. Η ασθένεια είναι η πιο κοινή μορφή δυστροφίας του κερατοειδούς. Ο κερατόκωνος επηρεάζει περίπου ένα στα χίλια άτομα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου διαμονής. Η διάγνωση γίνεται συνήθως κατά την εφηβεία και το πιο σοβαρό στάδιο της νόσου φθάνει στα είκοσι με τριάντα χρόνια ηλικίας.

Μέχρι τώρα, ο κερατόκωνος παραμένει ακόμα λίγο μελετημένος σαν νόσος, τα αίτια της είναι ασαφείς, και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η πορεία της νόσου και η διάγνωση. Με την ανάπτυξη του κερατόκωνου και στα δύο μάτια, ένα άτομο μπορεί να χάσει την ικανότητά του να οδηγεί ένα αυτοκίνητο και ακόμη και να διαβάζει κείμενα τυπωμένα με παραδοσιακή γραμματοσειρά. Σχεδόν ποτέ ο κερατόκωνος δεν οδηγεί σε πλήρη τύφλωση και στις περισσότερες περιπτώσεις, η όραση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη βοήθεια φακών επαφής. Στο παρελθόν η θεραπεία όλων σχεδόν των σταδίων του κερατόκωνου γινόταν με μεταμόσχευση κερατοειδούς. Στις μέρες μας αυτή η επέμβαση γίνεται μόνο στις πολύ σοβαρές μορφές τι ασθένειας. Η σημερινή σύγχρονη οφθαλμολογία έχει νέες μεθόδους θεραπείας όπως αυτή της διασύνδεσης κολλαγόνου μόνο η σε συνδυασμό με διαθλαστικό λέιζερ.

Στο κέντρο μας ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται με:

  • Γυαλιά η και φακούς επαφής (μαλακοί, σκληροί η υβριδικοί): Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αρχικά στάδια της πάθησης. Η επαναστατική τεχνολογία των υβριδικών φακών επαφής (σκληροί στο κέντρο και μαλακοί στην περιφέρεια) έχει χαρίσει ψηλή όραση ιδιαίτερα στους ασθενείς με κερατόκωνο.
  • Διασύνδεση κολλαγόνου με την τελευταίου τύπου τεχνολογία Avedro. Η διασύνδεση κολλαγόνου (Corneal Cross Linking – CXL) είναι μια διαδικασία ενίσχυσης του κερατοειδούς κατά την οποία γίνεται ενστάλαξη ριμποφλαβίνης (βιταμίνης Β2) με την επήρεια ελεγχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτή η επαναστατική ανακάλυψη στη θεραπεία του κερατόκωνου, είναι μια μη επεμβατική και χωρίς τομές θεραπεία που ανασχηματίζει τον κερατοειδή χωρίς να αφαιρεί ιστό. Η τεχνολογία Avedro είναι η μέθοδος επιταχυμένης διασύνδεσης κολλαγόνου που επιτρέπει να γίνεται γρήγορα και χωρίς επιπλοκές όπως για παράδειγμα έγκαυμα και πόνο.
  • Lasik Xtra, που είναι συνδυασμός Λασίκ λέιζερ με διασύνδεση κολλαγόνου.
  • Ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι (Corneal Rings) που είναι ημικυκλικοί δακτύλιοι που μπαίνουν στο πάχος του κερατοειδούς και έχουν σκοπό να τον ενισχύσουν και να επιπεδώσουν την επιφάνεια του.

Μετεγχειρητικές οδηγίες για επέμβαση Διασύνδεσης με υπεριώδεις (UVA)


Βραβεύθηκε από
WhatClinic.com

Ωραριο

  • Δευτέρα με Παρασκευή
    9:00πμ - 1:00μμ, 4:00μμ - 7:00μμ