Διασύνδεση κολλαγόνου
(cross linking)

Αύξηση της διασύνδεσης μεταξύ των
δοκίδων – ινών κολλαγόνου
στον κερατοειδή

Τι ακριβώς είναι η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL);

Στην επέμβαση διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal collagen cross linking – CXL)) χρησιμοποιούνται συνδυαστικά φωτοσυνθετικοί παράγοντες, υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α (UV-A) και βιταμίνη (Β2) που ονομάζεται ριβοφλαβίνη (riboflavin). Αποτέλεσμα αυτής της χημικής αντίδρασης που συμβαίνει σε έναν παθολογικό – αδύναμο κερατοειδή είναι η αύξηση της διασύνδεσης μεταξύ των δοκίδων – ινών κολλαγόνου στο κερατοειδικό στρώμα. Αυτό το φαινόμενο επιφέρει αυξημένα επίπεδα αντοχής, ανθεκτικότητας και στιβαρότητας του κερατοειδούς.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την επιλογή θεραπείας διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL);

Οι πιο σημαντικές ενδείξεις για να κάνουμε διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL) σε έναν ασθενή είναι:

ο κερατόκωνος

η PMD (Pellucid Marginal Degeneration): διαφανής περιφερική εκφύλιση του κερατοειδούς

μια μετεγχειρητική κερατεκτασία (ως επιπλοκή μετά από διαθλαστική επέμβαση με laser)

μια μολυσματική κερατίτιδα (τεχνική pack CXL)

Ποια είναι τα βήματα της θεραπείας διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL) σε έναν κερατοειδή με κερατόκωνο;

Τα βήματα για την θεραπεία σε έναν κερατοκωνικό κερατοειδή είναι:

ενσταλάσσονται σταγόνες τοπικού αναισθητικού

αποφασίζεται η αφαίρεση ή όχι της πρόσθιας κερατοειδικής στοιβάδας (επιθήλιο)

ενσταλάσσονται σταγόνες ριβοφλαβίνης (ειδική βιταμίνη Β2) για λίγα λεπτά, ώστε να εμποτιστεί ο κερατοειδής (στρώμα)

με ειδικό εξοπλισμό εφαρμόζεται υπεριώδης ακτινοβολία UV-A για λίγα λεπτά στον κερατοκωνικό οφθαλμό. Το προφίλ (σχήμα) της ακτινοβολίας καθορίζεται με την βοήθεια προηγμένου λογισμικού (επιλογή πρωτοκόλλου) και βάσει της διαγνωστικής εξέτασης τοπογραφίας κερατοειδούς

στο τέλος της θεραπείας τοποθετείται για προστασία ένας θεραπευτικός φακός επαφής στο μάτι (βοηθάει στην αποκατάσταση μετά την επέμβαση)

Αξίζει να αναφερθεί πως η θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL) μπορεί να συνδυαστεί κατάλληλα και με διαθλαστική επέμβαση με laser (μέθοδος PRK ή transPRK) για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμος). Η συγκεκριμένη προσέγγιση βελτιώνει αποτελεσματικά την οπτική οξύτητα και σταματά την εξέλιξη του κερατόκωνου. Τέλος, πολλοί χειρουργοί, πριν την θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς (corneal cross linking – CXL), επιλέγουν να αφαιρέσουν το επιθήλιο με excimer laser και την μέθοδο PTK, χωρίς απόξεση.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.