ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Βλεφαρόπτωση

Όταν το βλέφαρο καλύπτει τμήμα του οπτικού μας πεδίου

Τι ακριβώς είναι η βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid);

Βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid) είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την πτώση του άνω βλεφάρου (πεσμένο βλέφαρο) επάνω στον οφθαλμό. Η βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid) μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στο 1 ή και στα 2 μάτια.

Ποια είναι τα βασικά αίτια της βλεφαρόπτωσης (ptosis | droopy eyelid);

Η βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid) μπορεί να είναι συγγενής (εμφανίζεται με την γέννηση ή επίκτητη (εμφανίζεται με την πάροδο των ετών). Οφθαλμικά τραύματα, λοιμώξεις ή φλεγμονές, προβλήματα στους μυς που εμφανίζονται με την γήρανση αποτελούν τα πιο συχνά αίτια της πτώσης βλεφάρου.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της βλεφαρόπτωσης (ptosis | droopy eyelid);

Η πτώση του άνω βλεφάρου, όχι μόνο δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όραση, αφού το βλέφαρο καλύπτει ένα τμήμα του οπτικού πεδίου (μειωμένη περιφερική όραση). Μια αντισταθμιστική προσπάθεια για να ανεβάσει ο ασθενής τα βλέφαρα συμβαίνει με την ανύψωση των φρυδιών, ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα φρύδια ή κεφαλαλγία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid);

Μία ήπια βλεφαρόπτωση (ptosis | droopy eyelid) που δεν επηρεάζει την όραση δεν απαιτεί θεραπεία. Εάν όμως είναι σοβαρή, μια σίγουρα αποτελεσματική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, εφόσον φυσικά υπάρχει καταλληλότητα υποψηφίου (παίζει ρόλο η γενική υγεία του οφθαλμου). Για εκείνους που δεν συστήνεται η επέμβαση, μία άλλη πρόταση είναι οι σκελετοί γυαλιών με ειδικούς βραχίονες στήριξης και διατήρησης των βλεφάρων σε σημείο που να μην αλλοιώνεται το οπτικό πεδίο.

Βασικός στόχος μιας χειρουργικής επέμβασης βλεφαρόπτωσης (ptosis | droopy eyelid) είναι η πετυχημένη αποκατάσταση (ανύψωση) της φυσιολογικής – αισθητικής εμφάνισης του βλεφάρου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την απόλυτη συμμετρία με το γειτονικό βλέφαρο. Η επαναφορά του αποκαθιστά και την ποιότητα της όρασης χωρίς πια «εμπόδια» στο οπτικό πεδίο του ματιού.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου βλεφαρόπτωσης (ptosis | droopy eyelid) δημιουργείται μια τομή στο δέρμα του άνω βλεφάρου (ή τομή στην εσωτερική πλευρά του άνω βλεφάρου χωρίς ορατή τομή στο δέρμα), όπου παρατηρείται η πτώση και γίνεται σύσφιξη των μυών που ανυψώνουν το βλέφαρο. Σε κάποιους υποψήφιους οι βλεφαρικοί μύες είναι αρκετά αδύναμοι ώστε να ανασηκωθεί όπως πρέπει το βλέφαρο. Σε εκείνα τα περιστατικά χρησιμοποιείται ένα ειδικό νήμα τεχνητού υλικού που διαπερνά κάτω από το δέρμα για να συνδέσει – αναρτήσει επιτυχώς το βλέφαρο στους δυνατούς μυς του μετώπου (τεχνική ανάρτησης βλεφάρου στον μετωπιαίο μυ).

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.