Φακοθρυψία
(Χειρουργική
Καταρράκτη)

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος
αντιμετώπισης του καταρράκτη

Τι ακριβώς είναι χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη με φακοθρυψία;

H μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση, με περισσότερο διαδεδομένη στις μέρες μας την πολύ ασφαλή και επιτυχημένη (εξωπεριφακική) τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους, χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενή. Η διάρκεια μιας φακοθρυψίας είναι περίπου 15 έως 20 λεπτά και η φιλοσοφία της βασίζεται σε έναν πολύ δυνατό ήχο (υπέρηχος που προέρχεται από ειδικό επεμβατικό εξοπλισμό) που καταστρέφει – θρυμματίζει τον θολωμένο – καταρρακτικό  φυσικό, κρυσταλλοειδή φακό του ματιού (πίσω από την ίριδα).

Στην θέση του φυσικού φακού, στο τέλος της επέμβασης φακοθρυψίας, τοποθετείται κατάλληλα ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός, που ονομάζεται ενδοφακός. Στην χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη με φακοθρυψία οι χειρουργικές τομές που γίνονται είναι πολύ μικρές και δεν γίνεται χρήση ραμμάτων. Ο ασθενής μετά το πέρας της φακοθρυψίας επιστέφει στο σπίτι του. Η ανάρρωσή του είναι γρήγορη και η βελτίωση της όρασης ξεκινά άμεσα. Η επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και του αστιγματισμού.

Εάν ένας ασθενής έχει καταρράκτη και στα 2 μάτια (αμφωτερόπλευρα), η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη στο δεύτερο μάτι γίνεται συνήθως μετά από κάποιες ημέρες. Ωστόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την οφθαλμική κατάσταση του ασθενή και μια σειρά από άλλους παράγοντες, ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει φακοθρυψία και στα 2 μάτια την ίδια χειρουργική ημέρα.

Ποια είναι τα βήματα της φακοθρυψίας σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη;

Η χειρουργική επέμβαση φακοθρυψίας πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (σταγόνες). Με την εκκίνηση ο ασθενής μυδριάζεται (διαστολή κόρης) και γίνονται 2 μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή, οι οποίες επιτρέπουν την είσοδο των χειρουργικών εργαλείων. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η διαδικασία της καψουλόρηξης, όπου αφαιρείται με μεγάλη προσοχή το πρόσθιο περιφάκιο (μεμβράνη – ασκός – κάψουλα προστασίας του φυσικού φακού) με ένα κυκλικό άνοιγμα. Έπειτα, διαχωρίζεται ο φλοιός και ο πυρήνας του κρυσταλλοειδούς φακού από την κάψουλα με έγχυση ορού (φαινόμενο υδροδιαχωρισμού).

Ακολουθεί ουσιαστικά η φακοθρυψία, δηλαδή ο θρυμματισμός του πυρήνα του φυσικού φακού με ειδικό στυλεό (probe) υπερήχων και ειδικό μηχάνημα. Τα κομματάκια και υπολείμματα του θρυμματισμένου φακού αναρροφώνται (πλύση και αναρρόφηση). Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την ένθεση του τεχνητού (συνθετικού από ακρυλικό) ενδοφακού στο άδειο περιφάκιο (η οπίσθια κάψουλα παραμένει ως έχει). Η επιλογή του ενδοφθάλμιου φακού προκύπτει από την διαγνωστική εξέταση της βιομετρίας προεγχειρητικά.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.