ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Καταρράκτης

Θολό τοπίο

Τι ακριβώς είναι ο καταρράκτης (cataracts);

O καταρράκτης (cataracts) είναι μία από τις πιο συχνές οφθαλμικές παθήσεις, η οποία εκδηλώνεται με την φυσιολογική γήρανση (γεροντικός καταρράκτης). Στην πραγματικότητα ο καταρράκτης (cataracts) είναι η θόλωση του φυσικού, κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Μέσα από αυτόν τον φακό, o οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής, περνούν οι ακτίνες φωτός για να οδηγηθούν τελικά στον αμφιβληστροειδή (οπίσθιος χιτώνας του οφθαλμού). Με την πάροδο των ετών, ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την αρχική του σύσταση – διαύγεια και θολώνει με αποτέλεσμα να θολώνει αναπόφευκτα και η όραση. Ο μέσος όρος ηλικίας  όπου ο καταρράκτης (cataracts) επηρεάζει σημαντικά την όραση είναι 65 έως 70 έτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει θόλωση του φυσικού, κρυσταλλοειδούς φακού από τη νεανική ηλικία (νεανικός καταρράκτης).

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του καταρράκτη (cataracts);

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους με τον καταρράκτη (cataracts) και επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών είναι:

θολή και θαμπή όραση

εξασθενημένη αντίληψη των χρωμάτων (ξεθώριασμα)

ελάττωση της ευαισθησίας της αντίθεσης

λάμψεις ή αντανακλάσεις γύρω από αντικείμενα

Πώς ακριβώς θεραπεύεται ο καταρράκτης (cataracts);

H μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση του καταρράκτη (cataracts) είναι η χειρουργική επέμβαση, με περισσότερο διαδεδομένη στις μέρες μας την πολύ ασφαλή και επιτυχημένη τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους, χωρίς γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο θολός κρυσταλλοειδής (φυσικός) φακός του ματιού κατακερματίζεται (καταστρέφεται), αναρροφάται και την θέση του παίρνει ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός που ονομάζεται ενδοφακός (εμφύτευμα).

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την επέμβαση;

Με την εξέλιξη του καταρράκτη (cataracts), o φυσικός (κρυσταλλοειδής) φακός του ματιού εκτός από πιο θολός γίνεται και πιο σκληρός. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας της χειρουργικής επέμβασης μεγαλώνει. Έτσι, σε ορισμένες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, κάποιες μορφές γλαυκώματος, σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης) αποφασίζεται η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη (cataracts) να πραγματοποιείται νωρίτερα, ώστε να αποφευχθεί η διεγχειρητική περιπλοκότητα.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.