ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ξηροφθαλμία

Μάτια ανεπαρκώς ενυδατωμένα

Τι ακριβώς είναι η ξηροφθαλμία (dry eye syndrome) και που οφείλεται;

Όταν τα μάτια μας είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένα (ανεπαρκής λίπανση), τότε η οφθαλμική κατάσταση καλείται ξηροφθαλμία (dry eye syndrome), η οποία προκαλεί φλεγμονή ή ερεθισμό στην οφθαλμική επιφάνεια. Αυτή η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να συνδέεται είτε με το ότι τα δάκρυα που παράγονται δεν είναι αρκετά, είτε με την μεταβολή της χημικής σύστασης και ποιότητας των δακρύων.

Τα βλέφαρα χαρακτηρίζονται ως οι «υαλοκαθαριστήρες» που επαλείφουν με ομοιογένεια το δακρυϊκό φιλμ επάνω στην οφθαλμική επιφάνεια. Τυχόν προβλήματα με τα βλέφαρα, επίσης είναι σε θέση να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του δακρυϊκού φιλμ και να προκαλέσουν ξηροφθαλμία (dry eye syndrome).

Οι άνθρωποι που ζουν σε ξηρά ή ζεστά κλίματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ξηροφθαλμία (dry eye syndrome). H σκόνη και η ρύπανση επίσης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου.

Η πάθηση είναι πολυπαραγοντική και η ακριβής διάγνωσή της συμβαίνει μόνο με διεξοδική ανάλυση της οφθαλμική επιφάνειας (εξέταση των μεϊβομιανών αδένων, έλεγχος των βλεφάρων, έλεγχος λειτουργίας των δακρυϊκών πόρων, αξιολόγηση της ποιότητας και της ποσότητας των δακρύων με τη βοήθεια ειδικών tests, π.χ. Schirmer test και δοκιμασίες με χρωστικές.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας (dry eye syndrome);

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας (dry eye syndrome) είναι:

αίσθημα καύσου (κάψιμο)

έντονος ερεθισμός των οφθαλμών

κοκκίνισμα ή ερυθρότητα

αίσθηση ξένου σώματος

δακρύρροια (όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο – πολλά δάκρυα αλλά κακής ποιότητας)

θολή όραση

βλέννα

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ξηροφθαλμία (dry eye syndrome);

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται πάντα από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης είναι:

χρήση τεχνητών δακρύων χωρίς συντηρητικά ή ενυδατικής αλοιφής

θερμές κομπρέσες για την βελτίωση της λειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων

εφαρμογή πωμάτων (punctal plugs) κολλαγόνου ή σιλικόνης στους δακρυϊκούς πόρους

χορήγηση κολλυρίων κυκλοσπορίνης, σε βαριά περιστατικά

χειρουργική επέμβαση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν π.χ. τα βλέφαρα του ασθενή δεν κλείνουν εντελώς ή εάν ένα βλέφαρο δεν είναι σε σωστή θέση (εντρόπιο, εκτρόπιο)

τέλος, η αποφυγή καπνίσματος ή έκθεσης σε παθητικό καπνό, η απομάκρυνση από κλιματιζόμενους χώρους και η μη έκθεση σε άνεμο λειτουργούν θετικά στο να ξεπεραστεί η ξηροφθαλμία (dry eye syndrome).

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.