ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αποκόλληση Yαλοειδούς

Όταν το υαλοειδές σώμα εκφυλίζεται και γίνεται υδαρές

Τι ακριβώς είναι το υαλοειδές σώμα;

Το υαλοειδές σώμα είναι ένα ζελέ (γέλη) που καλύπτει τον οπίσθιο θάλαμο του οφθαλμού, ανάμεσα στον κρυσταλλοειδή φακό και τον φωτοευαίσθητο χιτώνα που ονομάζεται αμφιβληστροειδής, όπου και αποτυπώνεται η οπτική πληροφορία. Το υαλοειδές στις μικρές ηλικίες είναι διαφανές και σφριγηλό. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών χάνει την υφή του και γίνεται πιο υδαρές με αποτέλεσμα να ξεκολλάει από κάποια σημεία του οπίσθιου τμήματος του ματιού.

Τι ακριβώς είναι η αποκόλληση υαλοειδούς (vitreous detachment);

Επειδή με την γήρανση το υαλοειδές εκφυλίζεται, έχει σαν αποτέλεσμα να ρευστοποιείται και μπορεί να ξεκολλήσει από κάποια τοιχώματα του αμφιβληστροειδούς. Αυτό ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς. Είναι μία αρκετά συχνή οφθαλμική κατάσταση και συνήθως είναι αβλαβής. Οι ασθενείς με αποκόλληση υαλοειδούς στο ένα μάτι, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και στο άλλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς (vitreous detachment);

Τα βασικά συμπτώματα είναι:

μυωψίες: εμφανίζονται μικρές επιπλέουσες κηλίδες στο οπτικό πεδίο του ασθενή που μπορεί να έχουν την μορφή μαύρων κουκκίδων ή ινών και κλωστών (τα γνωστά μυγάκια)

φωταψίες: o ασθενής βλέπει περιστασιακά περιφερικές λάμψεις

Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση υαλοειδούς (vitreous detachment);

Η συγκεκριμένη οφθαλμική κατάσταση, στα περισσότερα περιστατικά δεν είναι επικίνδυνη και δεν συστήνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σε ειδικές μόνο περιπτώσεις, εάν κατά την κλινική εξέταση εντοπιστούν εκφυλίσεις ή ρωγμές, προτείνεται προληπτικά περιχαράκωση με argon photocoagulation laser (φωτοπηξία) με μοναδικό στόχο να αποφευχθεί το σενάριο της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με αποκόλληση υαλοειδούς (vitreous detachment), καλό είναι να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρό τους, για ακόμα μία τυπική οφθαλμολογική εξέταση (check up), σε βάθος χρόνου ενός μήνα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι εξελίσσεται ομαλά.

Πότε μια αποκόλληση υαλοειδούς (vitreous detachment) μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη;

Όταν παρατηρηθεί έλλειψη μηχανικής πίεσης ή έλξεων στο σημείο της αποκόλλησης υαλοειδούς (vitreous detachment), υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Η τελευταία είναι μια πραγματικά έκτακτη κι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση το συντομότερο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά για την όραση.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.