ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Εντρόπιο

Συστροφή του βλεφάρου προς τα μέσα

Τι ακριβώς είναι το εντρόπιο (entropion) και ποια τα βασικά αίτια εμφάνισής του;

Το εντρόπιο (entropion) είναι μια παράξενη παθολογική κατάσταση, στην οποία το βλέφαρο στρέφεται προς τα μέσα, προκαλώντας έτσι ερεθισμό και μάλιστα είναι ικανό να απειλήσει αισθητά την όραση. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρουσιαστεί τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, συχνότερα ωστόσο στο κάτω.

Ένα εντρόπιο (entropion) μπορεί να παρουσιαστεί με τη γήρανση, αφού με την πάροδο του χρόνου σημειώνονται αλλαγές στους βλεφαρικούς ιστούς. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν προηγούμενο οφθαλμικό τραύμα, χημικά εγκαύματα ή φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα.

Εάν το εντρόπιο (entropion) αφεθεί ανεξέλεγκτο χωρίς θεραπεία, είναι σε θέση να προκαλέσει ένα επώδυνο έλκος στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού, ικανό να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης. Το εντρόπιο (entropion) διακρίνεται σε γεροντικό, σπαστικό και ουλώδες, με συνηθέστερο το πρώτο, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του εντροπίου (entropion);

Τα κυριότερα κλινικά σημεία του εντροπίου (entropion) είναι τα εξής:

Δακρύρροια

Ερυθρότητα και ερεθισμός του οφθαλμού

Αίσθηση ξένου σώματος

Θόλωση της όρασης

Περιστροφή του ορίου των βλεφάρων προς τα μέσα

Πυώδεις και βλεννώδεις εκκρίσεις

Ευαισθησία στο φως

Πώς ακριβώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εντρόπιο (entropion);

Χωρίς αμφιβολία, η ιδανική θεραπευτική προσέγγιση για το εντρόπιο (entropion) είναι η χειρουργική επέμβαση. Το χειρουργείο περιλαμβάνει σύσφιξη του άκρου του βλεφάρου και αποκατάσταση – επαναφορά στην κανονική του θέση. Η συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία πραγματοποιείται με ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο κι εκτελείται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.

Μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, το μάτι μένει συνήθως κλειστό για ένα 24ωρο, με στόχο να μειωθεί το οίδημα. Ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 1 – 2 εβδομάδες. Μια μετεγχειρητική επανεξέταση είναι απαραίτητη, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.

Τα πιο περίπλοκα περιστατικά υψηλού βαθμού δυσκολίας απαιτούν σίγουρα μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους εντροπίου (entropion) είναι απαραίτητο το μόσχευμα ιστού από το στόμα.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.