ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Πτερύγιο

μια καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα

Τι ακριβώς είναι το πτερύγιο (pterygium);

Το πτερύγιο (pterygium) είναι μια καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα (άσπρος – σκληρός χιτώνας), αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή, προκαλώντας προβλήματα στην όραση. Ένα πτερύγιο (pterygium) είναι διακριτό συνήθως στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού (ρινικά) με μια παράξενη αντιαισθητική μορφή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του πτερυγίου (pterygium);

Για την διάγνωση του πτερυγίου (pterygium) απαιτείται κλινική εξέταση με σχισμοειδή λυχνία στο ιατρείο, ώστε να διερευνηθεί με λεπτομέρεια η διαταραχή.

Ποια είναι τα σημαντικότερα αίτια του πτερυγίου (pterygium);

Τα αληθινά αίτια μάλλον δεν είναι εξακριβωμένα. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως το πτερύγιο (pterygium) οφείλεται σε αυξημένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία), στην ξηρασία, σε θερμό κλίμα ή σε σκονισμένο περιβάλλον. Το πτερύγιο (pterygium) δεν αποτελεί μορφή καρκίνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πτερυγίου (pterygium);

Το πτερύγιο (pterygium) τον πρώτο καιρό είναι ασυμπτωματικό και δεν επηρεάζει την όραση. Ωστόσο, όσο επεκτείνεται στην επιφάνεια του οφθαλμού προκαλεί αίσθηση ξένου σώματος, ερεθισμό, ερυθρότητα, ενοχλήσεις με κνησμό (φαγούρα). Σε προχωρημένα στάδια ξεκινά να καλύπτει την κερατοειδική επιφάνεια, την κόρη και ίσως τον οπτικό άξονα, δημιουργώντας αστιγματισμό, δηλαδή παραμορφωμένη όραση.

Πώς αντιμετωπίζεται το πτερύγιο (pterygium); Υπάρχει θεραπεία;

Στα αρχικά στάδια της νόσου, κάποιες αλοιφές, ειδικά κολλύρια, τεχνητά λιπαντικά δάκρυα ή αντιφλεγμονώδη μπορεί να κριθούν βοηθητικά. Για ένα πτερύγιο (pterygium) σε προχωρημένο στάδιο που επηρεάζει αρνητικά την όραση ή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα η διέξοδος είναι καθαρά χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, όπου και συμβαίνει η ειδική αφαίρεση της υπερπλαστικής αυτής μάζας.

Σε κάποια περιστατικά μπορεί να χρειαστεί ένα κομμάτι του επιπεφυκότα να αφαιρεθεί και να αυτό-μεταμοσχευτεί επάνω στον σκληρό, λευκό χιτώνα. Εδώ χρησιμοποιούνται ειδικά ράμματα τα οποία συνήθως αφαιρούνται σε 2 εβδομάδες.

Είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα μετά την χειρουργική επέμβαση;

Μετά την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης πτερυγίου (pterygium) το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν πιθανότητες ένα πτερύγιο (pterygium) να υποτροπιάσει. Είναι απαραίτητη λοιπόν η πιστή εφαρμογή της προτεινόμενης φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται ανά περίπτωση. Ο ασθενής καλό είναι αν μην εκτεθεί στις συνθήκες (σκόνη, ήλιος) που μπορεί να έχουν προκαλέσει το πτερύγιο (pterygium). Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όφελος της επέμβασης είναι η ομαλή αποκατάσταση της όρασης.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.