ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η μάστιγα του αιώνα

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομάδα μεταβολικών νοσημάτων, όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (υπεργλυκαιμία) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά ο οργανισμός είτε παράγει λιγότερη (ή και καθόλου ινσουλίνη), είτε χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με μη αποτελεσματικό τρόπο. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια της ινσουλίνης δημιουργεί επιπλοκές. Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει και την όραση, προκαλώντας μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων.

Τι ακριβώς είναι η διαβητική αμφι/πάθεια (diabetic retinopathy);

Μία από τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις που αφορά τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με τον διαβήτη ως επιπλοκή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic retinopathy). Η διαρκής υπεργλυκαιμία (διαβήτης) προκαλεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Τα αγγεία αυτά στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή (αιμορραγία) και μικροαποφράξεις, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία δημιουργούν αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic retinopathy) είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διαφορετικά οι συνέπειες για την όραση είναι σοβαρές.

Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφι/πάθειας (diabetic retinopathy);

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (diabetic retinopathy):

μη παραγωγική (υποστρώματος): είναι το πρώιμο στάδιο της νόσου όπου αγγεία του αμφιβληστροειδούς διαρρέουν αίμα ή υγρό. Τα αιματικά στοιχεία έχουν ως επακόλουθο οίδημα (πάχυνση) του αμφιβληστροειδούς με τον σχηματισμό εναποθέσεων (εξιδρώματα)

παραγωγική (υπερπλαστική): εδώ παθολογικά νεοαγγεία αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα εξαιτίας εκτεταμένης απόφραξης (ισχαιμία) των φυσιολογικών αγγείων του αμφιβληστροειδούς με μειωμένη αιμάτωση των φωτοϋποδοχέων. Η αντίδραση του αμφιβληστροειδή στις συνθήκες μειωμένης αιμάτωσης είναι ο σχηματισμός παθολογικών νεοαγγείων στις περιοχές με ισχαιμία

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της διαβητικής αμφι/πάθειας (diabetic retinopathy);

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic retinopathy) είναι μια ύπουλη νόσος και αποτελεί την μάστιγα του αιώνα, αφού τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε νεαρές ηλικίες. Τα βασικά συμπτώματα είναι:

αλλεπάλληλες μεταβολές στην όραση

μυωψίες (μυγάκια)

φωταψίες (λάμψεις)

ενοχλητικές μαύρες κηλίδες (σκιές) σε σημεία του οπτικού μας πεδίου

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική αμφι/πάθεια (diabetic retinopathy);

Η έκταση της βλάβης ουσιαστικά ορίζει και την θεραπευτική προσέγγιση. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

κρυοθεραπεία

φωτοπηξία με laser (photocoagulation laser)

ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις)

χειρουργική επέμβαση: οπίσθια υαλοϋδεκτομή (βιτρεκτομή)

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.