ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αμβλυωπία

Τεμπέλικο μάτι

Τι ακριβώς είναι η αμβλυωπία (amblyopia);

Η αμβλυωπία (amblyopia), ευρέως διαδεδομένη και ως τεμπέλικο μάτι είναι μια παράξενη νευροαναπτυξιακή οπτική διαταραχή που προκαλείται από τη μη συντονισμένη και μη σωστά ανεπτυγμένη διόφθαλμη όραση. Το βασικό χαρακτηριστικό της αμβλυωπίας (amblyopia) είναι η μειωμένη οπτική οξύτητα που δεν διορθώνεται με γυαλιά και η εξασθενημένη διόφθαλμη όραση.

Η επεξήγηση της αμβλυωπίας (amblyopia) είναι σύνθετη. Όταν οι οπτικές πληροφορίες (εικόνες) που μεταφέρουν τα μάτια μέσω της οπτικής οδού στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι διαφορετικής ευκρίνειας ή ποιότητας, ο εγκέφαλος επιλέγει τις οπτικές πληροφορίες καλύτερης ποιότητας με αποτέλεσμα να αγνοήσει το άλλο μάτι (τεμπέλικο) και να το οδηγήσει αναγκαστικά σε απώλεια όρασης. Η αμβλυωπία (amblyopia) πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα, όταν ακόμα ο εγκέφαλος παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, διαφορετικά η κατάσταση προοδευτικής απώλειας όρασης εδραιώνεται και είναι μη αναστρέψιμη.

Ποια είναι τα βασικά αίτια της αμβλυωπίας (amblyopia);

H αμβλυωπία (amblyopia) εμφανίζεται σε παιδιά εξαιτίας:

στραβισμού (τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά)

ανισομετρωπίας (ανομοιόμορφου διαθλαστικού σφάλματος μεταξύ των 2 οφθαλμών

συνδυασμού των 2 παραπάνω οφθαλμικών καταστάσεων

αποστέρησης της όρασης, εξαιτίας συγγενών οφθαλμικών παθήσεων

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της αμβλυωπίας (amblyopia);

Τα συμπτώματα της αμβλυωπίας (amblyopia) εξαρτώνται από την ηλικία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας η αμβλυωπία (amblyopia) δύσκολα ανιχνεύεται εάν δεν συνδέεται με άλλες διαταραχές (π.χ. στραβισμός). Ωστόσο ένα παιδί μπορεί να διαμαρτύρεται για θολή όραση ή για χαμηλή ευκρίνεια των αντικειμένων. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας η αμβλυωπία (amblyopia) συνδέεται με μειωμένη επίδοση στα μαθήματα (επηρεάζεται η ταχύτητα ανάγνωσης). Η πάθηση είναι σε θέση να επηρεάσει ακόμα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό ενός παιδιού.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αμβλυωπίας (amblyopia);

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση της αμβλυωπίας (amblyopia) συμβαίνει τυχαία σε μια παιδοοφθαλμολογική εξέταση, εκτός αν ένα παιδί έχει στραβισμό ή συγγενή καταρράκτη. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται σημαντική η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μόνο με έγκαιρη ανίχνευση υπάρχει θεραπεία.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αμβλυωπία (amblyopia); Θεραπεύεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα;

Η περισσότερο διαδεδομένη θεραπευτική προσέγγιση για την αμβλυωπία (amblyopia) είναι η εξατομικευμένη τεχνική επικάλυψης του «δυνατού» οφθαλμού για την «εκγύμναση» του άλλου (τεμπέλικου). Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της τεχνικής γίνεται με συνεχή παρακολούθηση από οφθαλμίατρο. Απαιτείται η καλή συνεργασία από το παιδί, επομένως και οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν την διαδικασία.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.