Οπίσθια Υαλοειδεκτομή
(Βιτρεκτομή)

Αποκατάσταση βλαβών ή αλλοιώσεων
στον αμφιβληστροειδή
και στην ωχρά κηλίδα

Τι ακριβώς είναι η χειρουργική επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής ή βιτρεκτομής (vitrectomy);

Oπίσθια υαλοειδεκτομή ή βιτρεκτομή (vitrectomy) καλείται ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία αφαιρείται το υαλοειδές σώμα (το διάφανο ζελέ που βρίσκεται μέσα στον οφθαλμικό βολβό, αν σκεφτούμε το μάτι σαν ένα μπαλόνι), προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες ή αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας (οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού), με σταθερό στόχο την βελτίωση και σταθεροποίηση της όρασης του ασθενή. Μια χειρουργική επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής ή βιτρεκτομής (vitrectomy) είναι μια διαδικασία υψηλού βαθμού δυσκολίας και εκτελείται από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υαλοειδεκτομών (βιτρεκτομών) πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία παρουσία αναισθησιολόγου. Οι μικρές τομές δεν χρειάζονται ράμματα. Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενή σε κλινική ή νοσηλεία. Η διάρκεια της διαδικασίας κυμαίνεται από 30 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την σοβαρότητα της οφθαλμικής κατάστασης. Μια οπίσθια υαλοειδεκτομή ή βιτρεκτομή (vitrectomy) είναι δυνατόν να συνδυαστεί και με χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη με την μέθοδο της φακοθρυψίας. Τότε η συνδυαστική επέμβαση ονομάζεται φακοβιτρεκτομή. Σε μια υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή) ένας χειρουργός μπορεί να κάνει και χρήση endo laser για διεγχειρητική φωτοπηξία.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η χειρουργική επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής ή βιτρεκτομής (vitrectomy);

Με μια χειρουργική επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής ή βιτρεκτομής (vitrectomy) αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομία του αμφιβληστροειδούς. Η τεχνική προτείνεται και εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

όταν υπάρχει αιμορραγία του υαλοειδούς

όταν υπάρχουν χρόνιες θολερότητες του υαλοειδούς που παρεμποδίζουν τις ακτίνες φωτός να εστιάσουν σωστά στον αμφιβληστροειδή

σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

σε οπή ωχράς

σε επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

σε παρεκτόπιση του φακού (διεγχειρητική επιπλοκή σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη)

Οδηγίες μετά την επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής ή βιτρεκτομής (vitrectomy)

Μετά την χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής) ο ασθενής είναι αναμενόμενο να αισθάνεται μια μικρή δυσφορία ή ένα ήπιο άλγος (πόνο) στο χειρουργημένο μάτι, το οποίο καλύπτεται με επίδεσμο. Μετεγχειρητικά χορηγείται ειδική αγωγή με κολλύρια. Εάν στο χειρουργείο τοποθετήθηκε αέριο ή σιλικόνη, ο χειρουργός ενημερώνει για τη σωστή μετεγχειρητική θέση του κεφαλιού του ασθενή τα επόμενα 24ωρα. Στην περίπτωση χρήσης αερίου ο ασθενής δεν πρέπει να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή να βρεθεί σε μεγάλο υψόμετρο.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.