ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Χαλάζιο

Ένα ενοχλητικό μπαλάκι που προοδευτικά μεγαλώνει στο βλέφαρο

Τι ακριβώς είναι το χαλάζιο (chalazion);

Το χαλάζιο (chalazion) είναι μια φλεγμονή (κύστη κατακράτησης με έντονο ερεθισμό) του βλεφάρου κι εντοπίζεται στους αδένες εκκρίσεως λιπαρού εκκρίματος (μεϊβομιανοί αδένες) που βρίσκονται στο βλεφαρικό χείλος. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στο άνω βλέφαρο. Το βλέφαρο διογκώνεται κοκκινίζει και είναι ενοχλητικό δημιουργώντας δυσανεξία. Στην αφή φαντάζει σαν ένα μικρό «μπαλάκι» που προοδευτικά μπορεί να μεγαλώνει. Συγχέεται αρκετές φορές με το κριθαράκι (κριθή) μα είναι κάτι διαφορετικό.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του χαλαζίου (chalazion);

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

πόνος (τοπικό άλγος)

ερυθρότητα (κοκκίνισμα)

διόγκωση του βλεφάρου (οίδημα)

ψηλάφιση ενός ογκιδίου

Ποιοι θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για να αναπτυχθεί το χαλάζιο (chalazion);

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:

χρόνια βλεφαρίτιδα

μόλυνση με φλεγμονή των βλεφάρων

ιογενής λοίμωξη

ροδόχρους ακμή

φυματίωση

σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα χαλάζιο (chalazion);

Οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης της οφθαλμική κατάστασης είναι:

θερμές κομπρέσες

ζεστά επιθέματα

τεχνητά – συνθετικά δάκρυα

οφθαλμική αλοιφή (αντιβιοτικό και κορτιζόνη)

χειρουργική επέμβαση (συχνά ένα μεγάλο χαλάζιο μπορεί να μην αντιδράσει σε καμία από τις προαναφερθέντες θεραπείες, επομένως χειρουργείται (διάνοιξη – εκτομή). Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση ρουτίνας με τοπική αναισθησία και η διάρκειά της είναι λίγα μόλις λεπτά

Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα χαλάζιο (chalazion) από την κριθή (κριθαράκι);

Πολλοί συγχέουν το χαλάζιο (chalazion) με την κριθή (κριθαράκι) αφού και στις 2 περιπτώσεις μπορεί να μιλάμε για ένα ερυθρό, ενοχλητικό ογκίδιο στο βλέφαρο. Το κριθαράκι είναι μια μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και σχηματίζεται στο εσωτερικό (ρινικό) τμήμα του βλεφαρικού χείλους. Το χαλάζιο (chalazion) συμβαίνει ως αντίδραση σε περίκλειστες λιπαρές εκκρίσεις και εμφανίζεται μακριά από το βλεφαρικό χείλος.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.