Μέθοδος trans PRK

Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή no touch

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος trans PRK;

Η μέθοδος trans PRK (transepithelial Photo Refractive Keratectomy) γνωστή και ως no touch φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή με εφαρμογή τεχνολογίας excimer laser χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser για τη διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).

Η τεχνική trans PRK (transepithelial Photo Refractive Keratectomy) αντικατέστησε στην πραγματικότητα το παραδοσιακό – κλασικό PRK, όπου οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν αλκοόλη για να αφαιρέσουν με απόξεση την πρόσθια μεμβράνη του κερατοειδούς (επιθήλιο) και να πραγματοποιήσουν τη διαθλαστική διόρθωση με excimer laser.

Το παραδοσιακό – κλασικό PRK είναι επίσης μια πολύ πετυχημένη μέθοδος στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, με μοναδικό μειονέκτημα κάποιες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις στον ασθενή, μέχρι τον επανασχηματισμό του επιθηλίου (ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα μέσα σε λίγα 24ωρα να κάνει ξανά την επιθηλιοποίηση). Στην μέθοδο PRK απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης και σταθεροποίησης του μετεγχειρητικού διαθλαστικού αποτελέσματος, συγκριτικά με την μέθοδο Femto LASIK. Ωστόσο για κάποιους υποψήφιους η μέθοδος PRK ή trans PRK είναι μονόδρομος, καθώς μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό πάχος κερατοειδούς (παχυμετρία), ώστε να επιτρέπεται διεγχειρητικά να σχηματιστεί ο κερατοειδικός κρημνός (corneal flap) της Femto LASIK μεθόδου. Κι εκείνοι όμως οι ασθενείς έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα μετά την επέμβαση, απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο συνεργασία και υπομονή.

Ποια είναι τα βήματα της μεθόδου trans PRK σε διαθλαστική επέμβαση με laser;

Στην μέθοδο trans PRK τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα διεγχειρητικά. Χωρίς κανένα χειρουργικό εργαλείο ή ο χειρουργός να ακουμπήσει τους οφθαλμούς (λέγεται και no touch μέθοδος), η τεχνολογία excimer laser θα ολοκληρώσει σε ένα μόνο βήμα και αυτοματοποιημένα την αφαίρεση του επιθηλίου (πρόσθια μεμβράνη του κερατοειδούς) και την διαθλαστική διόρθωση, σύμφωνα πάντα με τους βαθμούς (διοπτρίες μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) του ασθενή και τον προγραμματισμό του προφίλ διόρθωσης στο excimer laser. Με το πέρας της επέμβασης, θα τοποθετηθεί σε κάθε μάτι ένας θεραπευτικός φακός επαφής χωρίς βαθμούς, καθαρά για προστασία, καθώς έχει αφαιρεθεί η εξωτερική στοιβάδα του κερατοειδούς (επιθήλιο). Ο φακός αφαιρείται σε λίγα 24ωρα από τον οφθαλμίατρο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου trans PRK;

Σήμερα, εκατομμύρια διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με την μέθοδο trans PRK και την χρήση excimer laser. Η εμφάνιση της μεθόδου trans PRK αποτέλεσε αντικειμενικά καινοτομία στον τομέα του laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της μεθόδου trans PRK είναι:

arrow-dark

μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και ενοχλήσεις συγκριτικά με το παραδοσιακό PRK

arrow-dark

υπέρτατη ασφάλεια διεγχειρητικά, αφού δεν ακουμπάει οτιδήποτε τα μάτια (no touch μέθοδος)

arrow-dark

εφαρμογή της μεθόδου ακόμα και σε λεπτούς κερατοειδείς (εκεί που δεν υπάρχει αρκετή παχυμετρία)

arrow-dark

συνδυασμός της τεχνικής με την διασύνδεση καλλαγόνου (corneal cross linking) σε περιστατικά με κερατόκωνο

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.