ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ραγοειδίτιδες

Ενδοφθάλμιες φλεγμονές

Τι είναι ο ραγοειδής χιτώνας;

Ο ραγοειδής χιτώνας είναι το μεσαίο στρώμα του ιστού στο οφθαλμικό τοίχωμα. Βρίσκεται ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον σκληρό χιτώνα. Είναι στην πραγματικότητα μια ινώδης στοιβάδα (περιλαμβάνει αρτηρίες, φλέβες, αιμοφόρα αγγεία και τριχοειδή), υπεύθυνη για την προστασία και θρέψη των οφθαλμών με την ροή του αίματος στα πιο βαθιά στρώματα. Ο ραγοειδής αποτελείται από 3 μέρη: α. την ίριδα, β. το ακτινωτό σώμα, γ. τον χοριοειδή χιτώνα.

Τι ακριβώς είναι μια ραγοειδίτιδα (uveitis);

Μία ραγοειδίτιδα (uveitis) είναι ένα είδος φλεγμονής του ραγοειδούς χιτώνα (ενδοφθάλμια φλεγμονή). Τέτοιου τύπου φλεγμονές είναι σε θέση να προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα στην όραση. Μια ραγοειδίτιδα (uveitis) μπορεί να εμφανιστεί απότομα με πόνο στο μάτι, με ερυθρότητα ή με ξαφνική θόλωση της όρασης. Η ραγοειδίτιδα (uveitis) είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη πάθηση που πολλές φορές απαιτεί τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων όπως: οφθαλμίατρος, παθολόγος, ρευματολόγος, καθώς στην πάθηση εμπλέκονται λοιμώδη και ανοσολογικά αίτια.

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι ραγοειδίτιδας (uveitis);

Τα είδη της ραγοειδίτιδας (uveitis) εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η φλεγμονή. Συγκεκριμένα διακρίνεται σε:

πρόσθια ραγοειδίτιδα (ιρίτιδα): φλεγμονή στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού (ίριδα) – ο πιο συχνός τύπος

ενδιάμεση ραγοειδίτιδα (κυκλίτιδα): φλεγμονή στο ακτινωτό σώμα

οπίσθια ραγοειδίτιδα (χοριοειδίτιδα ή χοριοαμφιβληστροειδίτιδα): φλεγμονή στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού

Ποια είναι τα αίτια μιας ραγοειδίτιδας (uveitis);

Συνήθως η ραγοειδίτιδα (uveitis) μπορεί να εμφανιστεί ή να συνδέεται με:

οφθαλμικό τραύμα

συστηματική φλεγμονή

αυτοάνοσο νόσημα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

λοιμώξεις από ιούς

βακτήρια

μύκητες

παράσιτα

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας (uveitis);

Τα συμπτώματα σε μια ραγοειδίτιδα (uveitis) εκδηλώνονται συνήθως ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση και υπάρχει άμεση επιδείνωσή. Η πάθηση εκδηλώνεται με:

κοκκινίλα στα μάτια

έντονο πόνο στα μάτια

θαμπή, θολή και εξασθενημένη όραση

φωτοευαισθησία (φωτοφοβία)

μυγάκια (μυοψίες)

Τι περιλαμβάνουν οι εξετάσεις διάγνωσης της ραγοειδίτιδας (uveitis);

Οι εξετάσεις για την διάγνωση μιας ραγοειδίτιδας (uveitis) περιλαμβάνουν:

ενδελεχή εξέταση των ματιών με την τεχνική της βυθοσκόπησης

μέτρηση της οπτικής οξύτητας

φλουοροαγγειογραφία ή αγγειογραφία με ινδοκυανίνη με ενδοφλέβια έγχυση χρωστικής ουσίας για λήψη φωτογραφιών των αμφιβληστροειδικών και χοριοειδικών δομών

εξετάσεις αίματος

ακτινογραφίες

Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε την ραγοειδίτιδα (uveitis);

Μετά την διάγνωση, η εκκίνηση της θεραπείας πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο τον περιορισμό της φλεγμονής για την προφύλαξη από περαιτέρω ζημιά των ιστών. Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται πάντα από τον τύπο της ραγοειδίτιδας (uveitis).

Η θεραπεία της ραγοειδίτιδας (uveitis) περιλαμβάνει αρχικά οφθαλμικές σταγόνες για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Συνήθως χορηγείται κορτιζόνη σε συνδυασμό με μυδριατικά κολλύρια, τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο. Σε δύσκολα περιστατικά γίνονται περιοφθαλμικές ή ενδοβόλβιες ενέσεις κορτιζόνης. Επίσης υπάρχει και η επιλογή με ανοσοκατασταλτικά χάπια από το στόμα. Τέλος, στην περίπτωση που η ραγοειδίτιδα (uveitis) συνδέεται με κάποια λοίμωξη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή ταυτόχρονα με αντιβιοτικά – αντιϊκά φάρμακα.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.