ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Μια αληθινά επείγουσα οφθαλμική κατάσταση
Τι είναι ο αμφιβληστροειδής και ποιος ο ρόλος του;
Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας (λεπτή μεμβράνη νευρικού ιστού) που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού. Εκεί εστιάζονται οι ακτίνες του φωτός. Με τη βοήθεια ειδικών φωτοϋποδοχέων (ραβδία και κωνία), η οπτική πληροφορία – ερέθισμα μεταφέρεται μέσω του οπτικού νεύρου και της οπτικής οδού στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μεταφράζεται σε εικόνα. Η περιοχή του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή και την έγχρωμη όραση είναι η ωχρά κηλίδα. Η ομαλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς είναι καθοριστική για την καλή όραση.
Τι ακριβώς είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment);
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment) αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παθήσεις του ανθρωπίνου οφθαλμού. Εμφανίζεται και εξελίσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι ο άμεσος προγραμματισμός χειρουργικής επέμβασης (καλό είναι εντός 24ωρου με τον χαρακτήρα του επείγοντος περιστατικού). Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτη είναι σε θέση να οδηγήσει σε καταστροφικά σενάρια για την όραση (πλήρη απώλεια του οπτικού πεδίου, ακόμα και ολική τύφλωση). Ο ασθενής πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα μιας αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς (retinal detachment), ώστε να ζητήσει βοήθεια το συντομότερο.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Καταστάσεις ικανές να οδηγήσουν σε μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment) είναι:
σακχαρώδης διαβήτη
οφθαλμικό τραύμα
αγγειοπάθειες
εκφυλιστική (πολύ υψηλή) μυωπία
Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς (retinal detachment);
Ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:
φωταψίες (λάμψεις) μικρής διάρκειας (σαν φλας ή κεραυνούς)
κινούμενα μαύρα μικροσωματίδια (μυγάκια, σκιές)
μια ενοχλητική γκρι ή μαύρη κουρτίνα (σαν πέπλο) που καλύπτει τμήμα του οπτικού πεδίου
Ποιοι είναι οι κυριότεροι τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς (retinal detachment);
Οι κυριότερες μορφές της πάθησης είναι:
ρηγματογενής αποκόλληση (rhegmatogenous): είναι ο συνηθέστερος τύπος. Εδώ σχηματίζεται ρωγμή στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα υγρό να εισέρχεται υποαμφιβληστροειδικά και να έχουμε αποκόλληση
μη ρηγματογενής αποκόλληση ή εξιδρωματική (exudative): οφείλεται σε αγγειακό πρόβλημα ή φλεγμονή. Εδώ δεν υπάρχουν ρωγμές, ωστόσο συσσωρεύεται υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να τον αποκολλά
ελκτική (tractional): αποτελεί την τελική μορφή διαβητικής αμφιβληστροπάθειας
Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment);
Η πιο αποτελεσματική τακτική είναι η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του αμφιβληστροειδή με την τεχνική της οπίσθιας υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής).
Οφθαλμολογικές
Παθήσεις
Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.
Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser
Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.