ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Στραβισμός

Όταν τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά

Τι ακριβώς είναι ο στραβισμός (strabismus);

Ο στραβισμός (strabismus) είναι μια οφθαλμική κατάσταση στην οποία τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά. Το ένα μάτι ενώ κοιτάζει ευθεία μπροστά, το άλλο μπορεί να αποκλίνει προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

Ο στραβισμός (strabismus) μπορεί να είναι συνεχής (ορατός κάθε στιγμή) ή διαλείπων (ορατός μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές). Συχνά εμφανίζεται στα πρώτα 3 χρόνια της ζωής, και είναι εφικτό να παρουσιαστεί με την γέννηση.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του στραβισμού (strabismus);

Τα ακριβή αίτια του στραβισμού (strabismus) δεν είναι πάντα γνωστά. Η ύπαρξη διαθλαστικού σφάλματος, ιδίως της υπερμετρωπίας (hyperopia), είναι σε θέση να προκαλέσει στραβισμό (strabismus). Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στραβισμός (strabismus) μπορεί να συνδέεται με άλλες σοβαρότερες οφθαλμικές νόσους ή με παθήσεις των μυών που κινούν τους οφθαλμούς ή και του νευρικού συστήματος. Στην παιδική ηλικία ο στραβισμός (strabismus) μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) και να επηρεάσει αρνητικά την όραση. Κρίνεται σημαντική η παρακολούθηση τα πρώτα 7 χρόνια της ζωής, όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης αμβλυωπίας είναι αυξημένος.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του στραβισμού (strabismus);

Για την ανίχνευση της πάθησης απαιτείται αναλυτικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει να ελεγχθούν η οπτική οξύτητα, η οφθαλμοκινητικότητα, η ύπαρξη διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), η διόφθαλμη όραση και αν η θέσεις του κεφαλιού και του σώματος είναι σωστές.

Πως αντιμετωπίζεται ο στραβισμός (strabismus); Υπάρχει θεραπεία;

Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του στραβισμού (strabismus) είναι:

η χρήση κατάλληλων γυαλιών για την αντιμετώπιση διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)

θεραπεία της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) με χρήση ειδικών αυτοκόλλητων καλυμμάτων καθημερινά, ώστε να περιοριστεί η χρήση του «καλού» ματιού και να αναγκαστεί να ενεργοποιηθεί το «τεμπέλικο»

χειρουργική επέμβαση με στόχο την βελτίωση της οπτικής οξύτητας, την ανάπτυξη διόφθαλμης όρασης και την βελτιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος (εξωτερική εμφάνιση)

ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botox) σε μυς που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των οφθαλμών για συγκεκριμένους τύπους στραβισμού (strabismus)

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.