Αστιγματισμός

Οι ακτίνες φωτός εστιάζουν σε 2 διαφορετικούς άξονες

Τι ακριβώς είναι ο αστιγματισμός (astigmatism);

Ο αστιγματισμός (astigmatism) είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία (διαθλαστικό σφάλμα) του οφθαλμού. Στον αστιγματισμό (astigmatism) ο κερατοειδής (πρόσθιος χιτώνας) είναι ελλειπτικός (ωοειδές σχήμα) με ασύμμετρες καμπυλότητες και όχι σφαιρικός. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι ακτίνες φωτός να μην εστιάζουν – αθροίζονται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως είναι δηλαδή το φυσιολογικό (εμμετρωπία), αλλά σε 2 διαφορετικούς άξονες (2 κάθετα μεταξύ τους είδωλα). Ο αστιγματισμός (astigmatism) μπορεί να είναι ομαλός ή ανώμαλος και πολλές φορές συνυπάρχει με την μυωπία (μυωπικός αστιγματισμός) ή την υπερμετρωπία (υπερμετρωπικός αστιγματισμός).

Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού (astigmatism);

Ένας άνθρωπος με αστιγματισμό (astigmatism) βλέπει παραμορφωμένα, διαστρεβλωμένα και θολά με χαμηλή ευκρίνεια τα διάφορα αντικείμενα. Επιπλέον ο αστιγματισμός (astigmatism) επιφέρει γρήγορη κόπωση, αίσθημα βάρους γύρω από τα μάτια, κεφαλαλγίες και πονοκεφάλους σε καθημερινές δραστηριότητες όπως κατά την οδήγηση, το διάβασμα και την εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή tablet.

Ποια είναι τα αίτια του αστιγματισμού (astigmatism);

O κερατοειδής έχει 2 άξονες που καλούνται μεσημβρινοί. Όταν υπάρχει αισθητά διαφορετική καμπυλότητα – κυρτότητα των 2 κερατοειδικών μεσημβρινών, τότε κάνει την εμφάνισή του ο αστιγματισμός (astigmatism). Ουσιαστικά ο κερατοειδής έχει οβάλ (ωοειδές) σχήμα αντί για σφαιρικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση των κερατοειδικών μεσημβρινών τόσο περισσότεροι είναι και οι αστιγματικοί βαθμοί (διοπτρίες). Ο αστιγματισμός (astigmatism) συνδέεται κάποιες φορές με μια πάθηση που ονομάζεται κερατόκωνος ή μπορεί να προκύψει από οφθαλμικό τραύμα.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του αστιγματισμού (astigmatism);

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον αστιγματισμό (astigmatism) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

χρήση γυαλιών οράσεως

εφαρμογή φακών επαφής

διαθλαστική επέμβαση με laser

χειρουργική επέμβαση με ένθεση και εμφύτευση τορικού ενδοφακού (toric intraocular lens – IOL)

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.