Πρεσβυωπία

Αλλοίωση ικανότητας εστίασης με τη γήρανση

Τι ακριβώς είναι η πρεσβυωπία (presbyopia);

H πρεσβυωπία (presbyopia) απασχολεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και μπορεί να αποτελεί τον λόγο που κάποιος -α μπορεί να φορέσει γυαλιά για πρώτη φορά στη ζωή του. Με την πάροδο των ετών, ο κρυσταλλοειδής, φυσικός φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα την αλλοίωση προσαρμοστικότητάς και ικανότητας εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία (presbyopia) είναι μια δυναμικά εξελικτική και όχι μια στατική κατάσταση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας (presbyopia);

Τα πρώτα συμπτώματα της πρεσβυωπίας (presbyopia) συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40 έτη, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και συχνά περιλαμβάνουν:

arrow-white-b

τάση να κρατάμε μακριά οτιδήποτε θέλουμε να διαβάσουμε

arrow-white-b

θολή όραση (εξασθενημένη εστίαση) σε κοντινές και ενδιάμεσες αποστάσεις

arrow-white-b

κούραση των ματιών μετά από καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η οδήγηση και η εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή tablet

arrow-white-b

πονοκεφάλους ή κεφαλαλγίες

Ποια είναι τα αίτια της πρεσβυωπίας (presbyopia);

Η βασική αιτία της πρεσβυωπίας (presbyopia) είναι το ότι ο κρυσταλλοειδής, φυσικός φακός του οφθαλμού γίνεται πιο σκληρός (άκαμπτος) με τη γήρανση κι έτσι δεν αλλάζει το σχήμα του τόσο εύκολα, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει εύκολα την προσαρμογή αυτόματης εστίασης στην κοντινή όραση.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας (presbyopia);

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρεσβυωπία (presbyopia) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

arrow-white-b

πρεσβυωπικά (πολυεστιακά) γυαλιά οράσεως

arrow-white-b

φακοί επαφής (πολυεστιακοί)

arrow-white-b

διαθλαστική επέμβαση με laser (τεχνικές monovision ή presby lasik)

arrow-white-b

χειρουργική επέμβαση με ένθεση και εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφακού (multifocal intraocular lens – IOL), τις περισσότερες φορές συνδυαστικά με την χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη

Η πρεσβυωπία (presbyopia) είναι χωρίς αμφιβολία μια πολύπλοκη κατάσταση και απαιτείται εμπεριστατωμένη ανάλυση από τον οφθαλμίατρο για την επιλογή της κατάλληλης λύσης αντιμετώπισης. Δεν είναι όλοι οι πρεσβύωπες κατάλληλοι για όλες τις θεραπευτικές μεθόδους.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.