ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Απόφραξη Ρινοδακρϋικού Πόρου

Όταν η δακρυϊκή οδός φράζει και τα δάκρυα υπερχειλίζουν

Τι ακριβώς είναι η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου;

Η φυσιολογική παροχέτευση των δακρύων επιτυγχάνεται με την βοήθεια οπών που ονομάζονται δακρυϊκά σημεία. Το ταξίδι των δακρύων συμβαίνει με την ροή τους μέσα στα δακρυϊκά σωληνάρια, στον δακρυϊκό ασκό και τέλος στο ρινοδακρυϊκό πόρο. Όταν εντοπιστεί απόφραξη στην δακρυϊκή οδό, τότε τα δάκρυα λιμνάζουν (υπερχειλίζουν) στον οφθαλμό (επιφορά – δακρύρροια). Το φαινόμενο αυτό συχνά συνοδεύονται με τοπικές λοιμώξεις και βλεννώδεις εκκρίσεις.

Η στασιμότητα των δακρύων είναι σε θέση να προκαλέσει μόλυνση του δακρυϊκού ασκού (δακρυοκυστίτιδα). Η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου μπορεί να είναι είτε εκ γενετής είτε επίκτητη. Περίπου το 5% των βρεφών εμφανίζουν συμπτώματα απόφραξης ρινοδακρυϊκού πόρου στο ένα ή και στα δύο μάτια. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται αυτόματα στο πρώτο έτος της ζωής.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της απόφραξης ρινοδακρυϊκού πόρου;

Η υπερχείλιση των δακρύων (δακρύρροια) είναι σίγουρα η πιο συχνή ενόχληση εκείνων των ασθενών με απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου. Πόνος (άλγος) με πρήξιμο στο πλάι της μύτης και στο κάτω βλέφαρο υποδηλώνει την ύπαρξη δακρυοκυστίτιδας (φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού), μια αληθινά δύσκολη κι επώδυνη οφθαλμική κατάσταση. Επιπλέον, οι κολλημένες βλεφαρίδες, οι έντονες πυώδεις εκκρίσεις και τα ερεθισμένα, πρησμένα ή κόκκινα βλέφαρα είναι επίσης κάποια βασικά συμπτώματα ασθενών με απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου.

Ποια είναι τα σημαντικότερα αίτια της απόφραξης ρινοδακρυϊκού πόρου;

Τα βασικά αίτια της απόφραξης ρινοδακρυϊκού πόρου είναι τα εξής:

η απουσία δακρυικών σημείων

η στένωση των δακρυικών οδών

μια λοίμωξη

μια φλεγμονή στο σύστημα αποχέτευσης των δακρύων

η νόσος των ιγμορείων

κάποιο οφθαλμικό τραύμα

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου;

Περιστατικά με απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου που επιμένει αντιμετωπίζονται ως εξής:

τοπικό μασάζ στην πάσχουσα περιοχή

τοπικές αντιβιοτικές σταγόνες

καθετηριασμός του ρινοδακρυϊκού πόρου: ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται προσεκτικά στη μύτη μέσω της φυσιολογικής οδού του ρινοδακρυϊκού πόρου, ώστε να διευρυνθεί ο τελευταίος

ένθεση σωληναρίων (stent) σιλικόνης: για την διατήρηση της βατότητας του ρινοδακρυϊκού πόρου

χειρουργική επέμβαση δακρυοασκορινοστομίας ή ασκορινοστομίας (DCR: Dacryocystorhinostomy) σε βαριά περιστατικά (σοβαρές δακρυοκυστίτιδες)

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.