Ενδοϋαλοειδικές
Εγχύσεις (Ενέσεις)

Ενδοβολβικές ενέσεις φαρμάκων
στο υαλοειδές σώμα

Τι ακριβώς είναι οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις (intravitreal injections);

Μια ενδοϋαλοειδική έγχυση ή ένεση (intravitreal injection) είναι μια μικροεπέμβαση (ενδοβολβική ένεση). Με τις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) ειδικά φάρμακα εγχύονται στο υαλοειδές σώμα (το διαφανές ζελέ που βρίσκεται μέσα στο μάτι).

Τα φάρμακα αυτά είναι τις περισσότερες φορές κάποιοι αντι-αγγειογενετικοί (Anti – VEGF) παράγοντες (εμποδίζουν τη δράση του παράγοντα VEGF) και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη αντιμετώπιση παθήσεων του οπισθίου τμήματος του οφθαλμού (αμφιβληστροειδής και ωχρά κηλίδα), βελτιώνοντας την οπτική οξύτητα. O παράγοντας VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) κανονικά ευνοεί την ανάπτυξη παθολογικών, μη φυσιολογικών αγγείων (νεοαγγείων).

Με τις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις (intravitreal injections) κατάλληλων Anti-VEGF φαρμάκων, προκαλείται περιορισμός της επέκτασης των νεοαγγείων (αποιδηματική δράση) και τυχών αιμορραγιών – διαρροών για σταθεροποίηση της όρασης.

Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις για ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις (intravitreal injections);

Οι βασικές ενδείξεις για να ξεκινήσει κάποιος -α να υποβάλλεται σε σειρά από ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) είναι:

ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

μορφές ωχροπάθειας

αποφράξεις φλεβών αμφιβληστροειδή

εκφυλιστική μυωπία

οίδημα ωχράς

ενδοφθάλμιες φλεγμονές

οφθαλμικές μολύνσεις

Πώς ακριβώς πραγματοποιούνται οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις (intravitreal injections);

Μία ενδουαλοειδική έγχυση ή ένεση (intravitreous injection) γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικές σταγόνες). Για την έγχυση του φαρμάκου χρησιμοποιείται μια λεπτή βελόνα από τον οφθαλμίατρο και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, μαζί με την προετοιμασία. Ο ασθενής δεν πονάει και το μόνο που αισθάνεται είναι ένα πολύ μικρό, φυσιολογικό τσίμπημα.

Το χρονοδιάγραμμα και ο συνολικός αριθμός των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων (ενέσεων) καθορίζεται σύμφωνα με την οφθαλμική κατάσταση και την αντίδραση της πάθησης στην θεραπεία. Σε κάθε επίσκεψη κρίνεται βοηθητική μια εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) για την αξιολόγηση του βυθού και την απόφαση επόμενης έγχυσης. Μετά την ενδουαλοειδική έγχυση χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες.

Οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις (intravitreous injections) αποτέλεσαν αντικειμενικά επανάσταση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αμφιβληστροειδή και της ωχράς κηλίδας.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.