Προεγχειρητικός Έλεγχος

Το μυστικό μιας επιτυχημένης διαθλαστικής επέμβασης με Laser

Γιατί κρίνεται σημαντικός ο προεγχειρητικός έλεγχος πριν από διαθλαστική επέμβαση με laser;

Ο ενδελεχής και εμπεριστατωμένος προεγχειρητικός έλεγχος ενός υποψηφίου πριν από διαθλαστική επέμβαση με laser για τη την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) αποτελεί το μυστικό για την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την διάρκεια της προεγχειρητικής μελέτης συγκεντρώνονται και αξιολογούνται όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον οφθαλμίατρο να αποφασίσει αν όντως ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για laser και ποια μέθοδος θα εφαρμοστεί (femto lasik ή trans PRK). Λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που συνδέονται με την κατάσταση του κερατοειδούς, με την σταθεροποίηση της όρασης, με την γενική υγεία των οφθαλμών και με τις καθημερινές ενασχολήσεις του υποψηφίου.

Η τελική επιλογή της μεθόδου αποφασίζεται κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης του υποψηφίου με τον ιατρό του. Οι υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση με laser που χρησιμοποιούν φακούς επαφής θα πρέπει να τους αφαιρέσουν για τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος πριν από διαθλαστική επέμβαση με laser;

Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου για διαθλαστική επέμβαση με laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού πραγματοποιούνται τα παρακάτω:

arrow-dark

λήψη ιστορικού (φαρμακευτικές αγωγές, τυχών αλλεργίες, άλλες οφθαλμικές παθήσεις, άλλες χειρουργικές επεμβάσεις)

arrow-dark

κλινική εξέταση των οφθαλμών σε σχισμοειδή λυχνία

arrow-dark

τοπογραφία κερατοειδούς (corneal topography)

arrow-dark

κερατομετρία (keratometry)

arrow-dark

παχυμετρία (pachymetry): μέτρηση του πάχους κερατοειδούς, απαραίτητη εξέταση για την επιλογή της μεθόδου (femto lasik ή trans PRK)

arrow-dark

μέτρηση της οπτικής οξύτητας

arrow-dark

κυκλοπληγική σκιασκοπία

arrow-dark

διαθλαστικός έλεγχος (ακριβής μέτρηση των διαθλαστικών σφαλμάτων: μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)

arrow-dark

μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (έλεγχος για την ύπαρξη γλαυκώματος)

arrow-dark

κορομετρία και έλεγχος κορικών αντανακλαστικών σε σκοτοπικές συνθήκες

arrow-dark

βυθοσκόπηση (έλεγχος του βυθού του οφθαλμού)

arrow-dark

αμπερομετρία με αναλυτή μετώπου κύματος για την διαπίστωση ύπαρξης σφαιρικών εκτροπών

arrow-dark

έλεγχος για την ύπαρξη ξηροφθαλμίας

Τι ακριβώς είναι η τοπογραφία κερατοειδούς και γιατί είναι σημαντική στον προεγχειρητικό έλεγχο διαθλαστικής επέμβασης με laser;

Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια ειδική διαγνωστική εξέταση, όπου με την βοήθεια μιας σειράς έγχρωμων και τρισδιάστατων χαρτών, προκύπτουν πολύ χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα που συνδέονται με το σχήμα, την καμπυλότητα και την κυρτότητα του κερατοειδούς. Σε μια τοπογραφία συγκεκριμένες χρωματικές κλίμακες (υψομετρικοί, παχυμετρικοί και κερατομετρικοί χάρτες) ορίζουν την κατανομή της διαθλαστικής δύναμης της κερατοειδικής πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας. Όπως ακριβώς σε έναν γεωγραφικό – γεωλογικό χάρτη τα χρώματα απεικονίζουν την μορφολογία του εδάφους (π.χ. υψόμετρο), έτσι και ένας τοπογραφικός χάρτης εξηγεί τις περιοχές με υψηλότερη ή μικρότερη διαθλαστική ισχύ. Τα θερμά χρώματα (π.χ. κόκκινο, μωβ) αντιπροσωπεύουν τις κυρτές ή ανώμαλες περιοχές (steep), ενώ τα πιο ψυχρά χρώματα (π.χ. πράσινο, μπλε) απεικονίζουν τις λείες και επίπεδες επιφάνειες (flat).

Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια πολύ γρήγορη και τελείως ανώδυνη εξέταση και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πριν από τον σχεδιασμό μιας διαθλαστικής επέμβασης με laser. Αξίζει να αναφερθεί πως η τοπογραφία κερατοειδούς είναι εφικτό να διαγνώσει σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος, αλλά και άλλες κερατοειδικές αλλοιώσεις.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.