Καψουλοτομή
Yag Laser

Σχάση οπισθίου περιφακίου
σε δευτερογενή καταρράκτη

Τι ακριβώς είναι ο δευτερογενής καταρράκτης (secondary cataracts);

Ο φυσικός, κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού είναι εγκατεστημένος και προστατευμένος μέσα σε ένα ελαστικό σάκο σαν κάψουλα (περιφάκιο), που τον συγκρατεί πίσω από την ίριδα. Σε μια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη με την τεχνική της φακοθρυψίας, ο οφθαλμίατρος χειρουργός ανοίγει προσεκτικά το μπροστά τμήμα του περιφακίου (καψουλόρηξη), ώστε να θρυμματίσει και να αναρροφήσει – αφαιρέσει τον φακό και στην θέση του να τοποθετηθεί με ένθεση ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός). Το οπίσθιο περιφάκιο εξακολουθεί να λειτουργεί και για τον ενδοφακό σαν ένα φράγμα από το οπίσθιο τμήμα του ματιού.

Μετεγχειρητικά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη, το περιφάκιο μπορεί να παράγει θολά κύτταρα με αποτέλεσμα να γίνεται θολή και η όραση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης (secondary cataracts) και είναι εφικτό να παρουσιαστεί σε ένα ποσοστό 40% ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη. Ο δευτερογενής καταρράκτης (secondary cataracts) κάνει την εμφάνισή του μήνες μετά την πρώτη επέμβαση. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι ξαναέχουν καταρράκτη, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Τι είναι και πώς γίνεται η καψουλοτομή με yag laser (yag laser capsulotomy);

H μέθοδος αντιμετώπισης του δευτερογενούς καταρράκτη (secondary cataracts) είναι η καψουλοτομή με yag laser (yag laser capsulotomy), γνωστή και ως σχάση οπισθίου περιφακίου. Εδώ χρησιμοποιείται ένα ειδικό σύστημα laser (yag) για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα (οπή) στο κέντρο του θολού περιφακίου, αφού χρησιμοποιηθούν μυδριατικές σταγόνες στον ασθενή για την διαστολή της κόρης και τοπικό αναισθητικό για μούδιασμα.

Με το άνοιγμα που προκαλεί η καψουλοτομή στο οπίσθιο περιφάκιο, οι ακτίνες φωτός διαπερνούν κανονικά και το ταξίδι τους συνεχίζεται ομαλά στον αμφιβληστροειδή. Έτσι η όραση παύει να είναι θολή. Η διάρκεια μιας καψουλοτομής με yag laser διαρκεί μόλις μερικά λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η καψουλοτομή με yag laser είναι μια πολύ ασφαλής τεχνική που πραγματοποιείται σε ένα κοινό ιατρείο εφόσον είναι διαθέσιμος ο εξοπλισμός yag laser. Συνήθως στην ίδια επίσκεψη, αμέσως μετά την θεραπεία, πραγματοποιείται και η εξέταση της τονομέτρησης για τον έλεγχο των επιπέδων της ενδοφθάλμιας πίεσης (γλαύκωμα).

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.