ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ωχρά Κηλίδα

Προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης

Τι είναι η ωχρά κηλίδα (macula);

Η ωχρά κηλίδα (macula) είναι ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων κυττάρων στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού (οφθαλμικός βυθός). H ωχρά κηλίδα (macula) είναι υπεύθυνη για την ευκρίνεια στην όραση (για να μπορούμε να βλέπουμε με λεπτομέρεια και να αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα). Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της κιτρινωπής εμφάνισής της.

Τι ακριβώς είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ (aged related macular degeneration | AMD) και ποια τα κυριότερα συμπτώματα;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ  (aged related macular degeneration | AMD) χαρακτηρίζεται η οφθαλμική κατάσταση που συνοδεύεται με προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης, με μειωμένη ευαισθησία της αντίθεσης και με παραμόρφωση ειδώλου – μεταμορφοψία (ευθείες γραμμές εμφανίζονται στρεβλωμένες).

Στους ασθενείς ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ σε προχωρημένο στάδιο, καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. οδήγηση, διάβασμα) γίνονται πολύ δύσκολες. Οι ασθενείς αυτοί βλέπουν μόνιμα ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο του οπτικού του πεδίου και θαμπά κάποια χρώματα. Η νόσος δεν επηρεάζει ευτυχώς την περιφερική όραση αλλά μόνο την κεντρική.

Ποια είναι τα βασικά αίτια ανάπτυξης της νόσου;

Αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ με την γήρανση, παρατηρείται δηλαδή σε ηλικιωμένους (άνω των 60). Όταν η νόσος κάνει την εμφάνισή της σε νεαρά άτομα είναι γνωστή ως δυστροφία της ωχράς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και η έκθεση στον ήλιο.

Ποιοι είναι οι τύποι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας | ΗΕΩ;

Υπάρχουν 2 τύποι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ):

ξηρή μορφή (μη εξιδρωματική) ΗΕΩ με ατροφία – λέπτυνση της ωχράς και αργή εξέλιξη

υγρή μορφή (εξιδρωματική) ΗΕΩ με διαρροή ποσότητας υγρού και αίματος και επιθετική – γρήγορη εξέλιξη

Υπάρχει θεραπεία;

Για την ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς | ΗΕΩ δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία (συστήνεται μείωση του καπνίσματος και προσεγμένη διατροφή). Ωστόσο, για την υγρή μορφή υπάρχουν οι παρακάτω θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της βλάβης:

θερμικό laser | φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

φωτοδυναμική θεραπεία (photocoagulation laser)

ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) φαρμάκων αντι – αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF) στο μάτι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια

χειρουργική επέμβαση όταν εκείνη απαιτείται

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.