ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Υπόσφαγμα

Όταν ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο σπάσει

Τι ακριβώς είναι το υπόσφαγμα (hyposphagma) και πότε εμφανίζεται;

Το υπόσφαγμα (hyposphagma) κάνει την εμφάνισή του στην πραγματικότητα όταν αιμορραγήσει (σπάσει) κάποιο μικρό αιμοφόρο αγγείο στον επιπεφυκότα. Το αίμα συγκρατείται και είναι ορατό επειδή ο βολβικός επιπεφυκότας είναι διάφανος. Μοιάζει με χτύπημα και αισθητικά είναι απωθητικό – αποκρουστικό, αλλά ευτυχώς είναι ακίνδυνο και δεν απαιτείται θεραπεία.

Ποια είναι τα βασικά αίτια για να παρουσιαστεί ένα υπόσφαγμα (hyposphagma);

Ένα υπόσφαγμα (hyposphagma) μπορεί να προκύψει:

από έντονο βήχα

μετά από εμετό

μετά από έντονη σωματική εκγύμναση

αν κάποιος -α σηκώσει μεγάλο βάρος

Έχει νόημα να αντιμετωπίσουμε ένα υπόσφαγμα (hyposphagma);

To υπόσφαγμα (hyposphagma) δεν χρειάζεται θεραπεία ούτε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, καθώς είναι ακίνδυνο για την όραση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι υπομονή και να αφήσουμε τον χρόνο να περάσει για να απορροφηθεί. Συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες εξαφανίζεται. Αν εντοπιστούν συχνές υποτροπές τότε συστήνεται από τον ιατρό καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος.

Σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται ως μετεγχειρητική κηλίδα ή συσχετίζεται με οφθαλμικό τραύμα. Οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί ασθενείς, αλλά κι εκείνοι που λαμβάνουν αντιπηκτικά σκευάσματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το εμφανίσουν.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.