ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Δακρύρροια

Επιφορά

Τα δάκρυα και η δακρυϊκή συσκευή

Στο μάτι υπάρχει μια σταθερή διαδικασία παραγωγής και παροχέτευσης των δακρύων. Τα δάκρυα είναι πολύ σημαντικά για τη λίπανση της εξωτερικής επιφάνειας του οφθαλμού και καλύπτουν την οφθαλμική επιφάνεια χάρη στον βλεφαρισμό. Η έλλειψη δακρύων αλλά και η επιπλέον παραγωγή τους δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενή και μπορεί να επηρεάσουν την όραση.

Η δακρυϊκή συσκευή ουσιαστικά είναι το σύνολο των ανατομικών στοιχείων (δακρυϊκοί αδένες, δακρυϊκά σημεία, δακρυϊκά σωληνάρια, δακρυϊκός ασκός, ρινοδακρυϊκός πόρος) που χρησιμεύει στην ομαλή παραγωγή και αποχέτευση των δακρύων. Η σημασία της καλής λειτουργίας της δακρυϊκής συσκευής είναι μεγάλη και υπάρχει μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Τι ακριβώς είναι η δακρύρροια (watery eyes) και ποια τα σημαντικότερα αίτια;

Δακρύρροια (watery eyes) ή επιφορά καλείται η υπερχείλιση των δακρύων στο πρόσωπο (υπερέκκριση και ανεξέλεγκτη ροή στα μάγουλα). Η ξηροφθαλμία και η χρόνια βλεφαρίτιδα αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες της δακρύρροιας (watery eyes). Επιπλέον, δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων με παραγωγή όχι καλής ποιότητας δακρύων, κάποιες αλλεργίες, η τριχίαση, αλλαγή της φυσιολογικής ανατομικής θέσης των βλεφάρων, εντόπιο ή εκτρόπιο, δυσλειτουργία της δακρυϊκής αντλίας ή απόφραξη του ρινοδακρυϊκου πόρου είναι κάποιες άλλες αιτίες τα δάκρυα να λιμνάζουν στο μάτι.

Πώς αντιμετωπίζεται η δακρύρροια (watery eyes);

Η δακρύρροια (watery eyes) χαρακτηρίζεται ως ένα σύνθετο πρόβλημα που επηρεάζει αισθητά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα πολλών ασθενών. Απαραίτητη κρίνεται μια εκτενής και αναλυτική κλινική εξέταση, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια τα πραγματικά αίτια και να αποφασιστεί η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση.

Εάν η δακρύρροια (watery eyes) έχει προκληθεί από μια «γυρισμένη» βλεφαρίδα εκείνη πρέπει να αφαιρεθεί. Αν η βασική της αιτία είναι η ξηρότητα ή η ξηροφθαλμία συστήνεται θεραπεία με τεχνητά δάκρυα και άλλα σκευάσματα (π.χ. φάρμακα από το στόμα). Σε περίπτωση μόλυνσης ή φλεγμονής χορηγούνται φαρμακευτικά κολλύρια. Σε μια απλή στένωση του δακρυϊκού αποχετευτικού συστήματος εφαρμόζονται τεχνικές μικροχειρουργικής διάνοιξης (δακρυοπλαστική).

Τέλος, όταν ανιχνευτεί απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου η σύγχρονη χειρουργική τεχνική που χαρίζει λύση είναι η δακρυοασκορινοστομία (ασκορινοστομία | DCR). Κάθε απόφραξη ή στένωση του ρινοδακρυϊκού πόρου παρακάμπτεται με την συγκεκριμένη επέμβαση σταματώντας την ενοχλητική δακρύρροια (watery eyes). Η δακρυοασκορινοστομία (ασκορινοστομία | DCR) εκτελείται με 2 τρόπους και τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εξαιρετικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας:

arrow-dark

εξωτερικά (με μία μικρή τομή στο δέρμα)

arrow-dark

ενδοσκοπικά (από τη μύτη, χωρίς τομή στο δέρμα)

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.