ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κερατόκωνος

Εκτασία κερατοειδούς

Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος (keratoconus);

O κερατόκωνος (keratoconus) είναι μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα. Αποτελεί μία μη φλεγμονώδης εξελισσόμενη διαταραχή και συγκαταλέγεται στις εκτασίες του κερατοειδούς. Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ παράξενη νόσος, όπου ο κερατοειδής (το διαφανές παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο) παραμορφώνεται και παίρνει μια κωνική μορφή (εξογκώνεται δημιουργώντας μία προεξοχή), αλλοιώνοντας έτσι αναπόφευκτα το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του ματιού (προοδευτικά εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός). Παράλληλα παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος. Τις περισσότερες φορές ο κερατόκωνος (keratoconus) προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς και εμφανίζεται σε νεαρούς ενήλικες, επηρεάζοντας τα παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.

Ποια είναι τα αίτια του κερατόκωνου (keratoconus);

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες και μελέτες, η πραγματική αιτία του κερατόκωνου (keratoconus) δεν είναι ακόμα γνωστή. Οι πιθανές αιτίες είναι:

γενετικές: η πάθηση δείχνει να είναι κληρονομική

περιβαλλοντικές: το τρίψιμο των ματιών

ορμονικές: υπόθεση ότι συνδέεται με το ενδοκρινολογικό σύστημα

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του κερατόκωνου (keratoconus);

Οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο (keratoconus) παρουσιάζουν τα παρακάτω:

παραμόρφωση των εικόνων (λόγω ανώμαλων αστιγματισμών)

θολερότητα όρασης

συνεχείς διαθλαστικές διακυμάνσεις (αλλαγές στις συνταγές των γυαλιών)

μείωση της οπτικής οξύτητας

φωτοευαισθησία (φωτοφοβία)

δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση, διάβασμα, γράψιμο)

άλως, μονόφθαλμη διπλωπία ή παραθλάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

κεφαλαλγίες

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του κερατόκωνου (keratoconus);

O κερατόκωνος (keratoconus) στα πρώιμα στάδια είναι δύσκολο να διαγνωστεί και απαιτεί επιστημονική επάρκεια και εμπειρία από τον οφθαλμίατρο και διάθεση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι απαραίτητες διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση της νόσου είναι:

τοπογραφία κερατοειδούς: χαρτογράφηση της καμπυλότητάς του κερατοειδούς με την βοήθεια χρωματικών κλιμάκων

κερατομετρία: καθορισμός του σταδίου (stage) της νόσου και του επιπέδου του αστιγματισμού

παχυμετρία κερατοειδούς (μέτρηση του πάχους)

σκιασκοπία

άμεση οφθαλμοσκόπηση

διαθλαστικός έλεγχος

μέτρηση της οπτικής οξύτητας

οπτική τομογραφία συνοχής προσθίου ημιμορίου (anterior OCT)

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κερατόκωνο (keratoconus);

Ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης (stage) του κερατόκωνου (keratoconus) και την ηλικία του ασθενή, πάντα με στόχο της σταθεροποίηση της πάθησης, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με:

γυαλιά (προσωρινή λύση): στα αρχικά στάδια της νόσου για την αντιμετώπιση διαθλαστικών σφαλμάτων

κερατοκωνικοί φακοί επαφής: ημίσκληροι αεροδιαπερατοί, piggybacking, υβριδικοί, εξατομικευμένοι μαλακοί, σκληρικοί

ενδοκερατικοί δακτύλιοι: εισάγονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς για να τον επιπεδώσουν, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου

διασύνδεση κολλαγόνου (corneal cross linking): επέμβαση στο κολλαγόνο του κερατοειδούς με την χρήση ειδικής βιταμίνης (ριβοφλαβίνης) σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία με στόχο την ενδυνάμωση του κερατοειδούς (γίνεται ανθεκτικός)

μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική): όταν η βλάβη είναι πολύ προχωρημένη και ουσιαστικά πρέπει να αντικατασταθεί ο παθολογικός κερατοειδής με χρήση μοσχεύματος

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.