ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Εκτρόπιο

Συστροφή του βλεφάρου προς τα έξω

Τι ακριβώς είναι το εκτρόπιο (ectropion) και ποια τα βασικά αίτια εμφάνισής του;

Εκτρόπιο (ectropion) είναι η οφθαλμική κατάσταση στην οποία παρατηρείται χαλάρωση του βλεφάρου μακριά από τον οφθαλμό, με αποτέλεσμα να προκαλείται η συστροφή του προς τα έξω.

Το εκτρόπιο (ectropion) του κάτω βλεφάρου είναι συχνότερο στους ηλικιωμένους. Με την πάροδο των ετών, οι ιστοί του κάτω βλεφάρου μπορεί να χάσουν μέρος της ελαστικότητάς τους, ενώ παράλληλα η γενικότερη χαλάρωση των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων συμβάλουν σε μια αστάθεια. Έτσι, το βλέφαρο αναπόφευκτα γέρνει προς τα κάτω (κρέμεται μακριά από το μάτι) και στρέφεται προς τα έξω.

Τραυματισμοί των βλεφάρων, ουλές στο δέρμα του προσώπου, χημικά εγκαύματα, ορισμένες δερματικές παθήσεις, καρκίνος του δέρματος,  είναι σε θέση να οδηγήσουν σε έξω συστροφή των βλεφάρων.

Στο εκτρόπιο (ectropion) αλλάζει η ανατομική σχέση βλεφάρου και οφθαλμού. Στην πραγματικότητα το κάτω βλέφαρο δεν μπορεί να προστατεύσει το μάτι από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χρόνια έκθεση του κερατοειδή χιτώνα με αισθητό τον κίνδυνο μόλυνσής η ακόμα και οφθαλμικής διάτρησής.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του εκτροπίου (ectropion);

Τα κυριότερα κλινικά σημεία του εκτροπίου (ectropion) είναι τα εξής:

Υπερβολική δακρύρροια

Ξηρότητα του οφθαλμού

Ερυθρότητα και πόνος (άλγος)

Χρόνιος ερεθισμός

Αίσθηση ξένου σώματος

Πυώδης και βλεννώδεις εκκρίσεις

Ευαισθησία στον άνεμο και στο φως

Πώς ακριβώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εκτρόπιο (ectropion);

Χωρίς αμφιβολία, η ιδανική θεραπευτική προσέγγιση για το εκτρόπιο (ectropion) είναι η χειρουργική επέμβαση. Το χειρουργείο περιλαμβάνει σύσφιξη των ιστών του κάτω βλεφάρου με αποτέλεσμα την αποκατάσταση – επαναφορά του στην κανονική του θέση. Η συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία πραγματοποιείται με ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο κι εκτελείται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.

Μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, το μάτι μένει συνήθως κλειστό για ένα 24ωρο, με στόχο να μειωθεί το οίδημα. Ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 1 – 2 εβδομάδες. Μια μετεγχειρητική επανεξέταση είναι απαραίτητη, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.

Τα πιο περίπλοκα περιστατικά υψηλού βαθμού δυσκολίας απαιτούν σίγουρα μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους εκτροπίου (ectropion) η επεμβατική διαδικασία μπορεί να απαιτεί μόσχευμα δέρματος στο βλέφαρο.

Οφθαλμολογικές
Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις. Το πλήρως αναβαθμισμένο οφθαλμιατρείο μας συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προτεραιότητά μας τα δικά σας μάτια.

Διαθλαστικές
επεμβάσεις με laser

Απαλλαγείτε οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser (laser refractive procedures) είναι οι περισσότερο δημοφιλείς χειρουργικές επεμβάσεις για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), χαρίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.